Ikrafttrædelse
September 2020
Udarbejdet af
Mari-Ann Karup Haugaard
Mette Schiønning
Pernille Smalbro Hylleberg (PLO)
Insulingivningsskema til medarbejdere
Stikkeskemaer
Patientvejledninger
Insulin i maven
Insulin i låret
Insulin i hoften
Hvis der er et klart formål, kan der måles blodsukker på:
Du skal overveje, om der er anden årsag til patientens symptomer. Eks. er der drukket nok, spist nok, drukket alkohol, tegn på urinretention eller obstipation, infektion, smerter, ændringer i medicin.
Vurder om det er nødvendigt at måle temperatur, puls, BT, og evt. stiks urinen.
Brug observationen TOBS i Cura.
Hypoglycæmi (lavt blodsukker) er en akut behandlingskrævende tilstand.
Grænsen for lavt blodsukker er flydende og symptombilledet kan variere fra patient til patient: fra helt asymptomatisk til bevidstløshed. Uanset symptombilledet kræver lavt blodsukker behandling.
I denne vejledning er lavt blodsukker defineret ved blodsukker < 4,0 mmol/l.
I alvorlige tilfælde af lavt blodsukker kan ses:
Hos patient med lang diabetesvarighed eller demente ses ofte uspecifikke symptomer som eksempelvis begyndende delir. Eller patientens symptomer kan ligne beruselse.
Vurder situationen herunder årsag til patientens symptomer og patientens bevidsthed.
Blodsukkeret sammenholdes altid med de symptomer, der observeres, og som har været årsagen til, at man vælger at måle et blodsukker, og så skal der handles på det samlede symptombillede.
Hvis blodsukkerværdien er lav (under < 4,0 mmol) og patienten har symptomer på lavt blodsukker, så er det en akut behandlingskrævende tilstand. Behandlingen består i at hæve blodsukkeret hurtigt, som nedenfor beskrevet.
Ved svært påvirket almen tilstand eller hvis patienten ikke er i stand til at indtage kulhydrat pr os kontaktes 112. Hvis der er ordineret glucagon til patienten, kan dette gives.
Ved lettere symptomer eller asymptomatisk lavt blodsukker overvejes årsagen til det lave blodsukker:
Hvis årsagen er for stor indgift af insulin, er der høj risiko for langvarigt og behandlingsresistent lavt blodsukker og der vil oftere være brug for akut intervention og tæt observation efterfølgende.
Behandlingen består i at hæve blodsukkeret, først med hurtigt virkende kulhydrat (10-20 g) og dernæst med mere langsomt optagelige kulhydrater.
Vent 5–10 min. medens det virker på blodsukkeret, herefter indtages: 10–20 g langsomt optageligt kulhydrat - for at stabilisere bls. og forebygge nyt tilfælde af hypoglykæmi.
Alle patienter der er i behandling med insulin, bør have druesukker i hjemmet i tilfælde af meget lavt blodsukker.
Er blodsukkeret < 2,5 mmol/l kan det være nødvendigt at indtage dobbelt mængde.
Blodsukker kontrolleres ofte, indtil det er i niveau. Hvis det lave blodsukker skyldes for stor insulindosis, skal der være tæt observation i op til 1 døgn efter hændelsen.
Er der ikke nogen oplagt årsag til det lave blodsukker, kontaktes lægen for aftale om videre behandling. Inden lægen kontaktes, måler du øvrige værdier, tp, puls og BT som beskrevet i delirskema.
Ved lavt blodsukker der stiger til normalt niveau og stabiliseres på behandlingen, skal den behandlingsansvarlige læge informeres om hændelsen enten nu (evt. lægevagten) eller snarest (egen læge pr korrespondance).
Glucagon gives kun ved forudgående lægeordination og altid samtidig med kontakt til 112 eller i enkelte tilfælde egen læge/vagtlæge.
Alle patienter som behandles med insulin anbefales at have Glucagon i hjemmet.
Følg den lægeordinerede behandlingsplan. Hvis det høje blodsukker skyldes, at patienten slet ikke har fået insulin, udvikles ketoacidose, der ubehandlet er en livstruende tilstand.
Ved enkeltstående høje blodsukre som led i en blodsukkerprofil overvejes hvad årsagen kan være (spist kage eller?). Patientens almen tilstand vurderes samt overvejes om der skal handles på det samlede symptombillede.
Symptomerne er her også afgørende for evt. behandling. Oftest har disse patienter med ukendt diabetes et højt blodsukker, som de har gået med over længere tid.
Ved blodsukkerværdier > over 7,1 mmol skal patienten opfordres til at kontakte lægen og der gives information til den behandlingsansvarlige læge pr. korrespondance sammen med andre relevante fund og årsagen til blodsukkermålingen.
Ved påvirket almen tilstand skal patientens samlede symptombillede vurderes sammen med blodsukkermålingen og der skal ske akut kontakt til behandlingsansvarlige læge eller vagtlæge.
Vejledning nr. 115 af 11. dec. 2009 om autoriserede sundhedspersoners benyttelse af medhjælp (delegation af forbeholdt sundhedsfaglig virksomhed).
Al behandling dokumenteres i Cura jf. kommunens instrukser.
Brug observationen blodsukkermåling i Cura.
Risikoaffald såsom penkanyler og lancetter kasseres direkte i egnet kanyleboks.
Se evt. afsnit om affaldshåndtering i Hygiejnehåndbogen.
Ikrafttrædelse
September 2020
Udarbejdet af
Mari-Ann Karup Haugaard
Mette Schiønning
Pernille Smalbro Hylleberg (PLO)
Insulingivningsskema til medarbejdere
Stikkeskemaer
Patientvejledninger
Insulin i maven
Insulin i låret
Insulin i hoften