Udarbejdet af
Kathrine Gellert
leder af Akuttilbud Aalborg
og lægekonsulent
Louise Klitkou
Godkendt af
Strategisk ledergruppe
9. juni 2021
Ikrafttrædelse
1. juli 2021
Dato for revidering
1. juni 2024
Voksne > 18 år
Commotio cerebri forårsages af hovedtraume.
Ved commotio acceleres/decellereres hjernen og undergår på grund af sin konsistens betydelige formforandringer, hvorved dendritter, aksoner og kapillærer strækkes og ved tilstrækkelig kraft overrives. Det betyder at dele af hjernens funktioner i større eller mindre grad midlertidigt kobles fra.
Glasgow coma score (GCS) anvendes til at bedømme og beskrive bevidsthedsniveauet hos mennesker med hjernepåvirkning fx efter et traume.
Systemet er ikke dækkende, men anvendes især til at følge bevidsthedsniveauet i relation til behandling og udvikling i en tilstand.
Skalaen er opbygget af 3 delskalaer vedrørende:
De point, der scores i hver kategori, lægges sammen:
Undersøgelserne gentages med regelmæssige mellemrum, idet der samtidig noteres:
Hvad regelmæssige mellemrum er, afklares med ordinerende læge. Intensiteten af observationerne kan dog maximalt være hver 2. time og ordinationen skal revurderes hver 24. time.
Bevidsthedsniveauet (GCS) bestemmes altid først efter vurdering og stabilisering af ABC (luftveje, respiration og cirkulation).
Ved modtagelse eller efter fx fald, hvor hovedet har fået slag, og hvor patienten ikke har haft bevidsthedstab kan patienten observeres i Akuttilbud Aalborg.
Det vil sige, der er tale om minimale hovedtraumer, som er kendetegnet ved intet bevidsthedstab, GCS 15 (såfremt den habituelt også var 15) og hvor patienten ikke har specielle risikofaktorer.
Er der tale om let hovedtraume – altså en sygehistorie med bevidsthedstab og GCS 14-15 - og patienten er CT-scannet og denne fundet normal. Kan patienten ved behov for ophold på akutplads observeres fortsat.
Ved en række specielle forhold er der øget risiko for interkranielle komplikationer. Forgiftning af enhver art (incl. alkohol og medicin), øget blødningstendens (fx høj INR), meget svær og tiltagende hovedpine, epileptiske anfaldsfænomener efter traumet.
Der udføres TOBS før kontakt med behandlingsansvarlig læge. Under samtalen efterspørges en ny plan for observation.
Udarbejdet af
Kathrine Gellert
leder af Akuttilbud Aalborg
og lægekonsulent
Louise Klitkou
Godkendt af
Strategisk ledergruppe
9. juni 2021
Ikrafttrædelse
1. juli 2021
Dato for revidering
1. juni 2024