Ikrafttrædelse
Januar 2021
Udarbejdet af
Chanett Gylden Oehlenschlaeger
Godkendt af
Chefgruppen på Handicapområdet 4. januar 2021
Ansvarlig for revision
Team Strategi og udvikling
Revision
Januar 2022
I Handicapafdelingen arbejder vi for, at borgere kan leve så uafhængigt et liv som muligt. I mange tilfælde er træning i selvtransport med offentlige transportmidler, såsom busser eller taxa derfor en vigtig del af arbejdet med borgeren.
Der er dog en gruppe af borgere, som ikke kan tage offentlige transportmidler, selv ikke med ledsagelse. De har stadig et behov for at komme til forskellige aktiviteter, både selvvalgte og ikke-selvvalgte, hvilket kræver, at de bliver kørt af en medarbejder.
For borgere i botilbud blev kørsel førhen klaret i botilbuddets bus. Denne mulighed har vi ikke længere i samme grad, fordi vi ikke længere må opkræve penge for denne kørsel. Dette har gjort os opmærksomme på, at medarbejderen i stedet kan køre i borgers private bil.
Tidligere har anbefalingen i Ældre- og Handicapforvaltningen været, at medarbejdere ikke må køre i borgers bil. Den 23. juni 2020 har Forvaltningsledelsen imidlertid godkendt en ændret anbefaling, så medarbejdere godt må køre med borgerne i borgernes privatejede biler, når enkelte krav er opfyldt.
Ændringen er gældende for medarbejdere i både botilbud, bostøtte, ledsageordningen og kontaktpersonordningen efter § 98.
Før kørsel skal ”Aftale om kørsel i borgers private bil” indgås imellem borgeren/dennes repræsentant og lederen af botilbuddet/bostøtten/ledsageordningen. Aftaledokumentet kan findes i CURA, og arbejdsgangen er beskrevet på arbejdsgange.aalborg.dk.
Når aftaledokumentet er udfyldt og underskrevet af leder og borgeren/dennes repræsentant, skal det gemmes på CURA i overensstemmelse med arbejdsgangen.
Hvis borger selv ikke kan indgå aftale om kørsel, købe bil eller sikre overholdelse af nedenstående forpligtelser, kan en repræsentant stå for det på borgers vegne.
Repræsentanten kan være en økonomisk værge eller en pårørende. Borger behøver ikke stå som ejer af bilen. Bilen kan være ejet af en pårørende, som stiller den til rådighed. I så fald vil den pårørende anses som ejer og skulle opfylde nedenstående forpligtelser.
Hvis der er en økonomisk værge, er det altid denne, der skal indgås aftale om bil og kørsel med.
Borgeren kan ikke kræve at blive kørt i egen bil, hvis det vurderes af lederen, at træning i transport i offentlige transportmidler er nødvendig for større selvstændiggørelse. Hvis en borger ikke kan tage offentlig transport med ledsagelse – herunder taxa med ledsagelse – skal tilbuddet sørge for, at borgeren kan køres i tilbuddets bus eller i borgers private bil, når der er et reelt behov til både selvvalgte og ikke-selvvalgte aktiviteter.
Nogle borgere har en bevilget handicapbil, fordi Bilteamet har vurderet, at de har et kørselsbehov, og at de ikke kan benytte offentlig transport. Denne vurdering er vi forpligtet til at følge, og vi kan derfor ikke nægte kørsel ved behov i disse situationer.
Når tilbuddet vurderer, hvilken transportmulighed der skal anvendes, kan vurderingen også være baseret på, hvad der er den mest effektive anvendelse af tilbuddets ressourcer. For eksempel kan individuel ledsagelse i nogle tilfælde spare medarbejderen tid, hvis der køres i bil fremfor, at der tages en offentlig bus. Da borgerne selv skal betale for bilen, vil det ikke påføre tilbuddet ekstra udgifter.
Borgeren kan godt klage over ovenstående vurdering. Da der er tale om faktisk forvaltningsvirksomhed og faglig vurdering i praksis, skal klage rettes til lederen af tilbuddet.
Borgeren eller dennes repræsentant skal sikre, at bilen er synet, lovlig og forsikret.
Borgeren skal betale for benzin/diesel, parkering, broafgift og andre almindelige udgifter ved kørsel.
Det er dit ansvar som leder, at “Aftale om kørsel i borgers private bil” er indgået før kørsel. Du skal endvidere sikre, at der er dokumentation for, at bilen er forsikret og synet. Det skal sikres, at aftalen og dokumentation for forsikring og syn ligger på CURA, så enhver medarbejder kan tjekke det inden kørsel.
Skal medarbejderne hjælpe med at tanke benzin/diesel, sprinklervæske, olie, bilvask eller at få bilen på værksted, skal der udarbejdes en ansvarsaftale i samarbejde med lederen.
Derudover har du som leder ansvaret for:
Du skal som leder være i dialog med medarbejderne om, hvordan der skabes tryghed for dem omkring kørslen. Nogle medarbejdere vil måske helst undgå kørsel i andres biler, hvilket der kan tages højde for ved arbejdstidstilrettelæggelsen.
Der skal desuden tages højde for, at nogle borgere har behov for mere end én medarbejder ved kørsel, idet de kan have tendens til at åbne deres sikkerhedssele, bevæge sig rundt i bilen eller i værste fald åbne døren under kørsel. Der må ikke anvendes magt ved sikring af borgeren i bilen, men ekstra medarbejdere til at sidde sammen med borger på bagsædet kan i mange tilfælde afhjælpe sådannel udfordringer.
Du skal som leder instruere dine medarbejdere i:
Instruering af medarbejdere skal ske, så du, som leder, ikke skal foretage enhver inspektion af bilerne eller om det er uforsvarligt at køre med borger i lige det øjeblik. Ved instruktionen skal medarbejderne blive i stand til selv at lave vurderingerne ude på stedet.
For at medarbejderen må køre i bilen, skal den være:
Når det skal tjekkes, om en bil er lovlig, skal man undersøge følgende:
Ikrafttrædelse
Januar 2021
Udarbejdet af
Chanett Gylden Oehlenschlaeger
Godkendt af
Chefgruppen på Handicapområdet 4. januar 2021
Ansvarlig for revision
Team Strategi og udvikling
Revision
Januar 2022