Ikrafttrædelse
1. september 2020
Udarbejdet af
Hygiejnesygeplejerske
Birgitte Pedersen
Godkendt af
De interne hygiejneudvalg
i Ældre og Sundhed og Handicap
Ansvarlig for revision
Hygiejnesygeplejersken
Næste revision
September 2022
Meningokoksygdom forekommer overalt i verden og hos personer i alle aldre, men ses hyppigst blandt børn, teenagere og yngre voksne samt ældre og svækkede. I flere år har forekomsten været faldende og 2016 blev der kun anmeldt 37 tilfælde i Danmark. Meningokoksygdom forekommer hyppigst om vinteren og foråret.
Meningokokmeningitis kan udvikle sig livstruende på få timer. Det almindeligst er dog, at sygdomme udvikler sig i løbet af et par døgn. I begyndelsen kan sygdommen ligne influenza. Der vil typisk være kraftig hovedpine, kvalme og opkastninger samt høj feber (39 - 40 °C). Ofte er der ét eller flere af følgende faresignaler: Nakkestivhed, dvs. det er vanskeligt og smertefuldt at bøje fremover i nakken, påvirket almen tilstand og sløret bevidsthedsniveau.
Hvis der er meningokokker i blodet, kan der opstå petekkier (småblødninger i huden på størrelse med et knappenålshoved), blødninger i indre organer (fx. binyrerne) og ledbetændelse. Man kan kende en petekkie på, at den ikke forsvinder, hvis man trykker på den med en gennemsigtig genstand.
Meningokokker smitter ved direkte kontakt og ved dråbespredning fra næsesvælg. Meningokokker kan optræde som rask bærertilstand i næsesvælget hos 5 – 40 %, hvorfra de kan spredes i kroppen og forårsage sygdom. Færre end 1 % af bærere vil udvikle meningokoksygdom.
Inkubationstiden er 2 - 10 dage, hyppigst 3 - 4 dage.
Den smittede borger smitter fra kort før udbruddets start og til et døgn efter behandling er iværksat.
Da meningokoksygdom kan være en alvorlig livstruende sygdom, er hurtig reaktion meget vigtig.
Borgere, hvor der er mistanke om meningokoksygdom, skal hurtigst muligt indlægges på hospitalet og blive der indtil årsagen er afklaret og/eller relevant antibiotikabehandling er givet i 24 timer.
Ved mistanke om meningokoksygdom skal der anvendes handsker, langærmet kittel og mundbind.
Alle skal udføre hånddesinfektion (min. 30 sek.) efter direkte kontakt med borgeren.
Meningokokker dør hurtigt udenfor kroppen og sygdommen overføres ikke via madvarer eller inventar. Der skal ikke foretages speciel rengøring af udstyr eller bolig.
Styrelsen for Patientsikkerhed (tidl. Embedslægeinstitutionen) har ansvaret for at iværksætte foranstaltninger ved meningokoksygdom, det er også Styrelsen, der afgør, hvem der skal tilbydes forebyggende behandling.
Forebyggende behandling (profylakse) med antibiotika og eventuel vaccination tilbydes til nære kontakter til en borger med mistænkt eller påvist meningokoksygdom.
Det er ligeledes Styrelsen for Patientsikkerhed, som træffer beslutning om og iværksætter information til vagtlæger, institutioner m.v.
Personale der har været udsat for kontakt- eller dråbesmitte bør søge læge ved sygdomstegn, især feber
Der gives høje doser penicillin via indsprøjtning. I Danmark er meningokokker følsomme for penicillin, mens der i visse andre lande forekommer resistens.
Ikrafttrædelse
1. september 2020
Udarbejdet af
Hygiejnesygeplejerske
Birgitte Pedersen
Godkendt af
De interne hygiejneudvalg
i Ældre og Sundhed og Handicap
Ansvarlig for revision
Hygiejnesygeplejersken
Næste revision
September 2022