Ledelse og organisering af sundhedsberedskabet
Ledelse af sundhedsberedskabet
Sundhedsberedskabet ledes af sundhedskrisestaben. Sundhedskrisestaben består af følgende repræsentanter fra Senior og Omsorg:
- Rådmand
- Direktør (formand for sundhedskrisestaben)
- Administrationschef
- Ældre- og Sundhedschef
- Myndighedschef/Vicedirektør
- Sekretariatschef i Direktørens Sekretariat (sekretær)
Afhængig af den konkrete hændelse suppleres krisestaben med ledere og eksperter fra øvrige berørte forvaltninger og afdelinger.
Sundhedskrisestaben er således situationsafhængig, og sammensætningen kan ændres løbende afhængigt af krisens udvikling. Hvis en eller flere af krisestabens medlemmer ikke er tilgængelige kontaktes vedkommendes stedfortræder. Dette princip er gældende i alle dele af denne plan.
Direktøren indkalder sundhedskrisestaben og er ansvarlig for at koordinere arbejdet i en beredskabssituation herunder samarbejde med andre aktører som Nordjyllands Beredskab, Politi, pressen, Sundhedsstyrelsen og evt. inddrage praksiskonsulenten i krisestaben.
Kommunen er forpligtet til at efterkomme en eventuel anmodning af nøglemedarbejdere i forbindelse med aktivering af den lokale beredskabsstab (LBS). Punkt 1.7. (s. 14) i Aalborg Kommunes Plan for fortsat drift beskriver udsendelse af nøglepersoner nærmere.
Praksiskonsulenten er Aalborg Kommunes bindeled til de praktiserende læger i kommunen. Kontaktoplysninger fremgår af tilkaldeplanen, som findes på KLIK og i C3.
Organisering
Når der opstår en ekstraordinær hændelse, hvor sundhedsberedskabsplanen skal aktiveres, vurderer formanden for sundhedskrisestaben på hvilket niveau opgaveløsningen vil foregå.
I Aalborg Kommune er niveauerne inddelt i 4 kategorier: Grøn, gul, orange og rød (se nærmere beskrivelse nedenfor). Beredskabsniveauet bestemmes ud fra den indvirkning en hændelse vil have på kommunens evne til at opretholde serviceniveauet for en gruppe borgere og hvor mange forvaltninger og enheder, der er involveret i opgaveløsningen.
Beredskabsniveau kan udvikle sig i takt med at en ulykke udvikler sig. En ekstraordinær hændelse kan begynde på niveau grøn - men udvikle sig til beredskabsniveau gul, orange eller rød.
Sundhedskrisestaben har det overordnede ansvar for håndtering af kriser på rødt beredskabsniveau, der kræver at indsatsen koordineres på tværs af afdelinger. Sundhedskrisestaben kan uddelegere ansvaret for indsatsen til et lavere ledelsesmæssigt niveau, når krisen er på orange eller gult beredskabsniveau. På grønt beredskabsniveau forventes krisen fortrinsvis håndteret på lokalt ledelsesmæssigt niveau.
Aktiveringsniveau | Beskrivelse |
Dagligt beredskab (normal drift og organisation) |
Angiver |
Informationsberedskab/forhøjet beredskab |
Angiver Ressourcer Underretning til |
Stabsberedskab/markant forhøjet beredskab |
Angiver Ressourcer Underretning til |
Operationsberedskab/fuldt etableret beredskab |
Angiver Ressourcer Underretning til |
Det er formanden for krisestaben, som kan tage beslutning om aktivering og deaktivering af sundhedskrisestaben.
Ved aktiveringen besluttes det, om der skal indkaldes medlemmer fra flere forvaltninger end Senior og Omsorg. Hændelsens karakter afgør hvilket niveau og dermed behovet for koordinering mellem forvaltningerne og Regionen. Nedenfor beskrives de 4 aktiveringsniveauer nærmere: