Håndtering af beboere med mistanke om eller bekræftet smitte med COVID-19/Coronavirus, der ikke kan overholde frivillig isolation
Gældende for
Plejehjem, midlertidige pladser, Akuttilbud og botilbud.
Situation
En borger, der er under mistanke for eller har bekræftet COVID-19/Coronavirus, som ikke kan eller vil overholde frivillig isolation.
I det følgende beskrives personalets handlemuligheder, hvis beboeren ikke vil, eller på grund af sin funktionsnedsættelse ikke kan, efterleve personalets anvisninger med henblik på at undgå smittefare.
Frivillig isolation - pædagogiske tiltag
Inden andre tiltag overvejes skal det forsøges med alle relevante pædagogiske midler at få beboeren til at overholde isolationen i egen bolig og sundhedsmyndighedernes øvrige anbefalinger om hygiejne mm.
Magtanvendelse
Fastholdelse, tilbageholdelse og føren
Hvis det er nødvendigt for at undgå udbredelse af smitte, kan kommunens medarbejdere kortvarigt anvende mulighederne i magtanvendelsesbestemmelsens § 124 d om fastholdelse, tilbageholdelse og føren uden samtykke. Det er en forudsætning, at beboeren enten er mistænkt for eller bekræftet smittet med COVID-19/coronavirus.
Udover fastholdelse og føren indenfor i boligen kan personalet om nødvendigt:
- forhindre personen i at forlade boligen eller et opholdsrum
- føre personen tilbage til boligen eller opholdsrum
Der må ikke bruges hjælpemidler til magtanvendelsen, men personalet har mulighed for at begrænse en beboers bevægelsesfrihed og kan endda hente beboeren tilbage.
Hvis beboeren er til fare for personalet i form af for eksempel meget voldelig adfærd, bør der i stedet tages kontakt til politiet.
Personalet skal ikke udsætte sig selv for fare.
Indberetning
Al magtanvendelse skal indberettes også i disse særlige tilfælde, hvor magtanvendelsen sker for at begrænse smitte med COVID-19/coronavirus.
Kontakt til Styrelsen for Patientsikkerhed
Hvornår skal Styrelsen for Patientsikkerhed kontaktes?
Hvis beboeren ikke kan eller vil overholde frivillig isolation på plejehjemmet eller botilbuddet, og pædagogiske tiltag ikke er tilstrækkelige til at undgå smittefare, skal Styrelsen for Patientsikkerhed kontaktes for rådgivning og evt. påbud om isolation.
Hvordan kontaktes Styrelsen for Patientsikkerhed?
Ring til myndigheds hotline 70 20 02 66
Hverdage mellem kl. 8.00 – 18.00
Weekender kl. 9.30-16.00
Eller
Ring til Tilsyn og Rådgivning Nord 72 22 79 70
Hverdage kl. 9.30-15.00
Øvrige tid Beredskabscenter Vest 70 22 02 69
Nødværge/nødret
Kun i helt akutte situationer, hvor alt andet er prøvet og ikke synes virksomt, kan der ud fra nødværge/nødretsbetragtninger foretages det absolut nødvendige, herunder meget kortvarigt at låse en beboer inde for at forhindre smittefare. Det forudsætter, at Styrelsen for Patientsikkerhed STRAKS kontaktes og det kan kun ske frem til Styrelsen for Patientsikkerhed har truffet afgørelse.
Hvis beboeren er til fare for personalet i form af for eksempel meget voldelig adfærd, bør der i stedet tages kontakt til politiet. Personalet skal ikke udsætte sig selv for fare.
Der skal dog være meget tungtvejende grunde for at bruge nødværge/nødret. Det vil i praksis kræve, at der er en stærkt begrundet mistanke om, at beboeren har COVID-19/coronavirus og umiddelbart kan sprede smitten.
Former for påbud
Styrelsen for Patientsikkerhed har mulighed for at udstede påbud om, at en person skal:
- undersøges
- indlægges på et sygehus eller i anden egnet facilitet
- isoleres i en egnet facilitet
- behandles
Hvis et påbud er udstedt og personen ikke følger det, kan Styrelsen for Patientsikkerhed bede politiet om assistance.
Hvis alt har været forsøgt, herunder også inddragelse af politiet og beboeren alligevel ikke efterlever påbuddet om isolation, kan Styrelsen for Patientsikkerhed anmodes om, i samråd med regionen, at anvise en anden facilitet, som vurderes egnet til formålet.
Har du brug for hjælp?
Har du brug for råd og vejledning i forhold til håndtering af borgere, der ikke kan overholde frivillig isolation, kan Myndighedssekretariatet kontaktes.