1. vaccinationsrunde på plejehjem vedr. medarbejdere og leders ansvar
Plejehjem, midlertidige pladser og Akuttilbud Aalborg
Situation
Forberedelse af beboerne til vaccination mod COVID-19
Plejehjemslederens ansvar
Det er plejehjemslederens ansvar at:
1. Udarbejde en plan over hvilke beboere, der skal vaccineres hvornår. Der arbejdes efter en tidsplan, hvor det tager 5-6 min. pr. vaccine.
2. Have komplette udprintede lister over:
- de beboere og udvalgte medarbejdere, som har tilkendegivet eller givet samtykke til, at de ønsker at blive vaccineret.
- de beboere, hvor der er indhentet samtykke fra værge/pårørende.
Listerne skal forefindes i udprintet form og de skal udprintes i god tid før opstart af vaccination (i tilfælde af IT-nedbrud).
Listen over beboerne og listen med samtykker får lederne tilsendt forud for vaccinationsdagen. Medarbejderlisten skal plejehjemslederen udarbejde manuelt.
Der kan være beboere, der ikke fremgår af listerne, da de ved forhåndstilkendegivelsen har afvist at blive vaccineret. Hvis en beboer ændrer mening på vaccinationsdagen, skal de påføres listen med håndskrift.
3. Tage imod lægen og/eller det regionale personale og anvise de relevante områder eller lokaler.
4. Sikre flow på vaccinationsdagen således, at der ikke opstår flaskehalse eller unødigt tidsspilde for lægen/det vaccinerende personale.
5. Medvirke til at overvåge de vaccinerede beboere og medarbejdere i forhold til, om den vaccinerede udvikler en alvorlig anafylaktisk reaktion (jvf. 'Instruks for behandling af anafylaktisk chok' med adrenalin under 'Medicinhåndtering' på instrukser.aalborg.dk).
6. Være behjælpelig med at sikre wifi-adgang til lægen og dennes eventuelle medhjælp.
7. Sikre tilstrækkeligt med personale til:
- observation
- ledsagelse til og fra vaccinationen
- rengøring
- registrering af borgere, der er vaccineret i CURA
- modtagelse af lægen og evt. øvrigt personale fra regionen, herunder at være behjælpelig med wifi-adgang.
Medarbejdernes opgaver
- Giv information til beboere eller værge/pårørende om vaccinen. Her udleveres brev fra Sundhedsstyrelsen: ‘Information om tilbud om vaccination mod COVID-19 til plejecentre’.
- For beboere, der er varigt inhabile med værge eller pårørende, skal der være indhentet informeret samtykke inden vaccinationen påbegyndes.
- Beboeren skal medbringe sundhedskort.
- Beboerne skal bære mundbind type 1, stofmundbind eller heldækkende ansigtsvisir under hele vaccinationsforløbet, dvs. under selve vaccinationen og under den efterfølgende observation. Hvis det ikke er muligt for beboeren at bære mundbind, stofmundbind eller heldækkende ansigtsvisir indgås konkret aftale med det vaccinerende personale/lægen herom.
- Beboere, der på forhånd har afvist at lade sig vaccinere, har mulighed for at ændre mening.
Dokumentation i CURA
- Samtykke til vaccination mod COVID-19 fra pårørende eller værge til varigt inhabile beboere dokumenteres i CURA i observationen ” Vaccination mod Covid19 (plejebolig)”. Samtykket dækker både 1. og 2. vaccination. Beboere og pårørende kan til en hver tid trække en forhåndstilkendegivelse og samtykke tilbage.
- Hvis borger siger NEJ til vaccination dokumenteres det i observationen ” Vaccination mod Covid19 ( plejebolig)” i feltet ” Borger ønsker IKKE vaccination mod Covid19. Her skal blot indsættes dato.
- Når beboeren ER vaccineret journalføres dette i samme observation ”Vaccination mod Covid19 (plejebolig)” i CURA. 1. og 2. vaccination og evt. samtykke skal journalføres i samme observation. Derfor er observationen Trinvis.