Handicapsekretariat
Ældre- og Handicapforvaltningen
Aalborg Kommune
Storemosevej 17 - 21
9310 Vodskov
E-mail: alpn-aeh@aalborg.dk
Direkte: 99 82 74 11
Aalborg Kommunes udgangspunkt er, at alle strafbare handlinger skal politianmeldes.
Der kan dog opstå situationer, hvor lederen må respektere, at forurettede ikke ønsker at anmelde forholdet. Dette kunne være tilfældet ved mindre forseelser.
Ved tvivl om, hvorvidt der i en konkret situation bør ske en politianmeldelse, kan ledere i forvaltningens tilbud få vejledning ved henvendelse til nærmeste leder eller hos forvaltningens jurister.
Retningslinjerne gælder for politianmeldelse af strafbare handlinger, som foregår i Ældre- og Handicapforvaltningens rammer.
Det vil sige strafbare handlinger, som:
Der skelnes overordnet mellem to grupper af strafbare handlinger:
Ved begrundet mistanke om strafbare handlinger, som nævnt tidligere under punkt 1, skal der som udgangspunkt ske politianmeldelse med samtykke
fra den forurettede.
Anmeldelse kan undlades i to tilfælde; I sager hvor den forurettede ikke ønsker eller ikke giver samtykke til anmeldelsen, og i sager, hvor det skønnes, at en politianmeldelse vil være uhensigtsmæssig for det videre sociale arbejde. I skønnet indgår fx tavshedspligten og pædagogiske overvejelser.
Man skal dog være opmærksom på, at der kan være tilfælde, hvor en politimæssig behandling af sagen kan have betydning for erstatningsforhold, som følger af kriminelle forhold.
Ved begrundet mistanke om eller kendskab til personfarlig kriminalitet, skal der altid indgives politianmeldelse. Dette gælder uanset om handlingen er foregået i eller udenfor Senior og Omsorgs rammer og uanset om den forurettede giver samtykke til anmeldelsen.
Kriminalitetens alvorlighed betyder, at den ansattes tavshedspligt må vige for hensynet til ofret, hvorfor politianmeldelse skal ske uanset samtykke.
Besiddelse af ulovlige våben eller børnepornografi og salg af euforiserende stoffer er eksempler på typer af kriminalitet, som vi, som myndighed og kommune, ikke kan acceptere foregår i vores rammer. Ved kendskab til sådanne lovovertrædelser i forvaltningens rammer, skal der derfor ske politianmeldelse.
Det skal bemærkes, at det kan have betydning for vurderingen af, hvorvidt der skal ske anmeldelse, at kriminaliteten foregår i borgerens egen bolig/borgerens eget værelse. Foregår kriminaliteten i fællesarealer, så skal der ske anmeldelse.
I ovenstående tilfælde af kriminalitet skal medarbejderen henvende sig til sin leder med den viden, medarbejderen har fået i forbindelse med sit arbejde. Det er herefter lederens ansvar at vurdere, hvorvidt der skal ske politianmeldelse samt foretage politianmeldelsen
Som hovedregel forudsætter politianmeldelse af en strafbar handling, at den forurettede giver samtykke til anmeldelsen. (Dog undtaget de handlinger som,
grundet deres karakter, anmeldes uanset samtykke).
Dette gælder uanset om den forurettede er en anden borger, en ansat eller en borger uden tilknytning til Senior og Omsorg.
Hvis den forurettede ikke selv er i stand til at indgive eller samtykke til anmeldelse, fx som følge af en funktionsnedsættelse eller stærk følelsesmæssig påvirkning i situationen, er det lederens ansvar at vurdere, om der skal indgives anmeldelse.
Det er også lederens ansvar at sikre, at den forurettede hjælpes til at foretage anmeldelse. Der skal så vidt muligt indhentes samtykke hos den eller de personer, som varetager den forurettedes interesser, herunder eventuelle personlige værger og eventuelle forældremyndighedsindehavere.
Det er lederens ansvar, at der indhentes det nødvendige samtykke fra forældremyndighedsindehaveren, og at der foretages politianmeldelse. Dog ikke ved personfarlig kriminalitet mv. (jf. ovenfor), hvor der skal ske anmeldelse til politiet uanset samtykke.
Det er ligeledes lederens ansvar at tage stilling til, om der er forhold, som taler for, at anmeldelse kan undlades.
Forældremyndighedsindehaveren skal orienteres om anmeldelsen, medmindre denne er mistænkt i sagen. I så fald skal politiet forinden acceptere, at forældremyndighedsindehaveren orienteres, for at sikre, at en orientering ikke skader politiets efterforskning af sagen.
Ved alle sager, undtaget de hvor forældremyndighedsindehaveren er mistænkt i sagen, skal forældremyndighedsindehaveren orienteres om sagen, uanset om der foretages politianmeldelse eller ej.
Som udgangspunkt behandles strafbare handlinger begået af børn og unge på samme måde, som strafbare handlinger begået af voksne.
Når børn og unge er gerningsmand skelnes der dog mellem børn og unge over 15 år (den kriminelle lavalder) og børn og unge under 15 år.
Hvis der er begrundet mistanke om, at børn og unge over 15 år har begået strafbare handlinger, skal der ske politianmeldelse. Hvis der er begrundet mistanke om, at børn og unge under 15 år har begået strafbare handlinger, er det lederens ansvar at skønne, om det vil være hensigtsmæssigt at anmelde den strafbare handling, da vedkommende ikke kan straffes for handlingen. I skønnet indgår fx pædagogiske overvejelser i relation til kriminalpræventivt arbejde.
Uanset om handlingen anmeldes eller ej, er vi forpligtet til at indberette strafbare handlinger begået af børn og unge til de sociale myndigheder. Dette skal ske ved at lederen indsender en orientering til barnets/den unges rådgiver.
Som udgangspunkt er det den forurettede, der skal anmelde forholdet til politiet. Hvis den forurettede er en borger, som på grund af sin funktionsnedsættelse eller sociale situation ikke kan indgive anmeldelse, er det lederen, som foretager anmeldelsen.
Den forurettede, eller den forurettedes eventuelle personlige værge, skal give samtykke til anmeldelsen. Dog ikke ved personfarlig kriminalitet mv. (jf.
ovenfor), hvor der skal ske anmeldelse til politiet uanset samtykke fra forurettede.
Ønsker den forurettede ikke at indgive anmeldelse, kan det i nogle tilfælde undlades, jf. ovenfor. Det er lederens ansvar at tage stilling til, om der er forhold, som taler for, at anmeldelse kan undlades.
Ved anmeldelse kan forurettede bede om vidnebeskyttelse. (Se afsnittet ”Selve anmeldelsen”)
Ved begrundet mistanke om, at en borger har begået en strafbar handling, skal der ske politianmeldelse. Anmeldelse forudsætter som udgangspunkt samtykke fra den forurettede eller dennes personlige værge, som beskrevet ovenfor.
Som udgangspunkt er det den forurettede, der skal anmelde forholdet til politiet. Hvis en ansat vil eller har anmeldt en borger eller anden ansat, skal lederen altid orienteres om anmeldelsen.
Hvis en ansat er i tvivl om, hvorvidt en handling skal anmeldes, er det lederens ansvar at følge op på, om den ansatte har behov for hjælp/støtte til at indgive anmeldelse.
Ønsker den ansatte ikke at anmelde forholdet, så er det lederens ansvar, at vurdere om kriminalitetens art betyder, at der alligevel skal ske anmeldelse mod forurettedes ønske. I så fald er det lederen, der træffer beslutningen om at indgive anmeldelse, samt lederen der foretager anmeldelse.
Ved anmeldelse kan ansatte bede om vidnebeskyttelse. (Se afsnittet ”Selve anmeldelsen”) Vold, trusler og andre handlinger mod ansatte, som kan få fysiske eller psykiske konsekvenser for den ansatte, skal altid anmeldes som arbejdsskade, uanset om der foretages politianmeldelse eller ej.
Hvis der er begrundet mistanke om, at en ansat har begået en strafbar handling, skal dette altid anmeldes til politiet. Anmeldelse forudsætter, som udgangspunkt, samtykke fra den forurettede, som beskrevet ovenfor.
Ved begrundet mistanke om, at en ansat har begået en strafbar handling, skal der ske indberetning til personaleteamets jurister. Personaleteamet vil i samarbejde med tjenestestedet tage stilling til, om forholdet har eller kan få ansættelsesretlige konsekvenser for den ansatte.
Hvis en begrundet mistanke retter sig mod lederen eller en del af ledelsen, bør den ansatte omgående kontakte mistænktes nærmeste leder. Det er lederens ansvar at tage stilling til og foretage anmeldelse, samt at kontakte personaleteamet. Det er ligeledes lederens ansvar at tage stilling til, hvorvidt mistænkte skal suspenderes eller evt. bortvises fra sin stilling.
Det er alene politiet og anklagemyndigheden, der kan efterforske og vurdere, om der er grundlag for at rejse tiltale eller sigtelse i en sag. Derfor er det udgangspunktet, at der altid skal ske politianmeldelse, når der er en begrundet mistanke om en strafbar handling.
En begrundet mistanke betyder, at der skal være en rimelig grund til mistanken i form af omstændigheder eller beviser, som på objektivt grundlag med rimelighed kan tale for, at den pågældende er skyldig.
Politianmeldelse skal ske senest 72 timer efter hændelsen af hensyn til sagens behandling og bevisbeskyttelse.
Politianmeldelsen skal ske til politimyndigheden i den politikreds, hvor den strafbare handling er eller mistænkes for at være begået. Det er altså
gerningsstedet og ikke bopælen, der er afgørende. Bemærk, at det pågældende tilbuds CVR nummer kan anvendes ved anmeldelsen frem for leders CPR nummer.
Alle ansatte kan bede om vidnebeskyttelse, når der foretages politianmeldelse. Ved iværksættelse af vidnebeskyttelse, vurderes det individuelt af politiet, hvilken form for vidnebeskyttelse, der er behov for.
I øvrigt kan alle vidner, anmeldere og forurettede, som føler sig utrygge ved, at sigtede kan skaffe sig private oplysninger om dem som fx personnummer og telefonnummer i politirapporterne anmode om at få udeladt oplysninger om stilling, bopæl, personnummer og telefonnummer i politirapporterne.
Hvis en borger anmeldes til politiet eksempelvis på grund af overgreb, vold, brandstiftelse eller lignende skal politianmeldelsen, efter aftale med Nordjyllands Politi, altid ledsages af et særligt bilag, der beskriver en eventuel funktionsnedsættelse hos borger. Hent den særlige blanket til politianmeldelse.
Det skal kunne dokumenteres, at en anmeldelse har fundet sted. Ved telefonisk og personlig anmeldelse skal det noteres, hvornår anmeldelsen er foretaget, hvem der har foretaget anmeldelsen, og til hvem anmeldelsen er afgivet.
Ved strafbare handlinger, som kan anmeldes skriftligt, vil en skriftlig anmeldelse være at foretrække.
I sager om seksuelle overgreb på såvel voksne som børn vil det være nødvendigt med en retsmedicinsk undersøgelse. Det er vigtigt hurtigst muligt at kontakte Center for Voldtægtsofre i Region Nordjylland på skadestuen på Sygehus Syd, Hobrovej 18-22, 9000 Aalborg, der vil sørge for undersøgelsen. (En undersøgelse foretaget af almindelig praktiserende
læge kan ikke bruges som bevis)
Lederen i det pågældende tilbud har ansvaret for, at der sker en opfølgning på anmeldelsen hos politiet.
Såfremt lederen er den mistænkte, har den nærmeste overordnede leder ansvaret for opfølgningen på anmeldelsen.
Når politianmeldelse foretages eller overvejes, bør der i den sociale indsats arbejdes med, at såvel den forurettede som gerningsmanden får en forståelse for, hvorfor forholdet anmeldes, samt hvordan lignende situationer kan afværges i fremtiden.
Alle som virker inden for en offentlig virksomhed har tavshedspligt.
Oplysninger om væsentlige sociale problemer og kriminelle forhold er fortrolige og må derfor ikke videregives til andre myndigheder uden samtykke fra den person, som oplysningerne vedrører.
Lovgivningen giver dog mulighed for at videregive fortrolige oplysninger i tilfælde, hvor videregivelsen sker for at varetage private eller offentlige interesser, der klart overstiger hensynet til de interesser, der begrunder hemmeligholdelse.
I sager med personfarlig kriminalitet betyder kriminalitetens alvorlighed, at hensynet til ofret vægtes højere end de ansattes tavshedspligt. I andre sager beror det på en konkret vurdering, om tavshedspligten må vige eller ej.
I øvrigt følges gældende lovgivning om tavshedspligt for de enkelte faggrupper, som arbejder under og for Ældre- og Handicapforvaltningen. Ved tvivl om,
hvorvidt tavshedspligten må vige for modstående hensyn, kan lederen få råd og vejledning hos forvaltningens jurister.
Der henvises i øvrigt til internt notat vedrørende tavshedspligt samt pjece hertil, der kan findes på KLIK under FAQ.
På lokalt niveau registreres handlingen/anmeldelsen i relation til den enkelte bruger. Alle sager, hvor der indgives politianmeldelse, skal registreres lokalt. Lederen i det enkelte tilbud er ansvarlig for at denne registrering sker. Hvis der indgives politianmeldelse uden samtykke, skal der angives en begrundelse herfor.
I de tilfælde, hvor der ikke indgives politianmeldelse, men hvor det har været overvejet og er besluttet at undlade at politianmelde, skal overvejelser, der er relevante for det videre sociale arbejde med borgeren, dokumenteres skriftligt i borgerens elektroniske journal.
Politianmeldelser skal også registreres på afdelings niveau.Den overordnede leder for afdelingen er ansvarlig for at denne registrering sker. Det er hensigtsmæssigt, at der på dette niveau føres statistik med antallet af strafbare handlinger, uanset om handlingen fører til en politianmeldelse. Denne registrering vil give et overblik over, hvorvidt handlinger der fører til anmeldelse primært kommer fra et bestemt tilbud eller vedrører en bestemt borger. Et sådan overblik vil kunne skabe klarhed over, hvorvidt der kan sættes ind med andre metoder eller hvorvidt, der kan foretages andre tiltag for at minimere anmeldelserne.
I anerkendelse af Ældre- og Handicapforvaltningens mangeartede tilbud og brede målgruppe, er der mulighed for at udbygge og præcisere retningslinjerne i overensstemmelse med lokale behov.
Dog skal følgende indgå i formuleringen af lokale aftaler og procedurer for, hvordan man efterlever de fælles retningslinjer.
De lokale aftaler og procedurer skal tydeliggøre:
Den relevante afdeling skal orienteres ved indgåelse af og ændring i lokale aftaler og procedurer for politianmeldelse af strafbare handlinger.
Handicapsekretariat
Ældre- og Handicapforvaltningen
Aalborg Kommune
Storemosevej 17 - 21
9310 Vodskov
E-mail: alpn-aeh@aalborg.dk
Direkte: 99 82 74 11